Julgodis :)

Här komer bilder och recept på julgodiset som jag bakade i dag ;)

Knäck.





Ingredienser

75 st

2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
1 dl skållad hackad mandel
2 msk smör

Gör så här

Blanda grädde, sirap och socker i en tjock bottnad kastrull. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten klarar kulprovet för knäck (ca 15 min. i en vid gryta eller ca 30 min i en gryta med mindre botten.) Tillsätt mandel, ströbröd och smör. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara i kyl. Kulprov: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Knäck-kulan ska vara fast till hård.



Rocky road.






Färdigt på: 40 min
Ingredienser

12 kakor
600 600 g mörk kvalitetschoklad 70 %
2 2 påsar dumlekola
2 2 nävar mini marshmallows
3 3 dl salta jordnötter
1 1 dl skalade pistagenötter

Gör så här

1. Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).

2. Blanda samtliga ingredienser.

3. Fyll smeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.

4. När kakan har stelnat, skär upp den i stänger.




limekola.






Ingredienser

100 100 g smör
2 2 dl vispgrädde
3 3 dl strösocker
1 1 dl sirap, ljus
1 1 tsk vaniljsocker
rivet skal av 2 lime

Tips

Ett kulprov gör man lätt genom att droppa en bit smet i ett glas kallt vatten. Om kolan stelnar och går att forma till en liten kula med fingertopparna så har den kokat färdigt.

Gör så här

1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.

2. Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör endast om ibland.

3. Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Rör ned rivet limeskal.

4. Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna.

5. Klipp i bitar och slå in kolan i smörpapper, förvara kallt.




Det var lite julgodis och det blev supegoda verkligen! ;)

Så här har ni några tips ;)


kram / Ebba <3 

Kommentarer

KOMMENTERA:



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0